„Ewa gotuje”: Sernik z jogurtu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Wsypać budyń. Dodać jogurty i delikatnie zmiksować. Dorzucić rodzynki (omączone, by nie opadły na dno). Wymieszać i nałożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik wystygnie udekorować cukrem pudrem i plasterkami limonki.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 2 szklanki - mąki<br> • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia<br> • ⅓ szklanki - cukru pudru<br> • 125 g - masła<br> • 3 - żółtka<br> • 3 łyżki - śmietany<br> MASA JOGURTOWA<br><br> • 1 kg - jogurtu greckiego<br> • 7 - białek<br> • ¾ szklanki - cukru<br> • 1 łyżka - cukru waniliowego<br> • skórka otarta z cytryny<br> • 2 - budynie śmietankowe<br> • garść rodzynków + mąka do obtoczenia<br><br> ZDOBIENIE<br> • cukier puder<br> • plasterki limonki