Reklama

Reklama

Faszerowane ziemniaki w trzech odsłonach


Zapiekane z kiełbaską

Reklama

Składniki

  • Jedna długa laska kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 sztuk dużych ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego startego
  • Posiekany szczypiorek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać. Każdy skropić oliwą i doprawić solą. Każdy ziemniak zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 1h, aż będą miękkie. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać drobno. Pokroić szczypiorek, zetrzeć ser. 

Na patelni podsmażyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki lekko przestudzić, przekroić na pół. Wydrążyć wnętrza ziemniaków, a masę ziemniaczaną z wnętrza wymieszać ze śmietaną, połową startego sera, kiełbasą, papryką i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki nafaszerować nadzieniem a następnie posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku - 200 st. C przez ok 15-20 min. Podawać ze śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje