Reklama

Reklama

Frittata na cztery sposoby

Szpinakowa frittata z fetą

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 20 dag młodych listków szpinaku
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag fety
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Szpinak umyj, dobrze go osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.

Reklama

2. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki. Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Jajka wymieszaj z mlekiem i pokruszoną fetą. Zalej tym składniki na patelni. Smaż 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Potem piecz pod przykryciem 15 minut.

Rada kucharza

Pozostało ci trochę fety? Zalej ją oliwą i trzymaj  w lodówce. Dzięki temu ser nie będzie wysychał  i nie wchłonie obcych zapachów.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: Frittata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje