Reklama

Reklama

Frittata na cztery sposoby

Serowa frittata z fasolką szparagową

Czas przyrządzenia: ok. 20 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 10 jajek
  • po 10 dag fety i mozzarelli
  • 1 mała cebulka
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 20 dag młodego szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę szparagową wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj przez 5 minut, odcedź, osącz na sitku, wystudź. W tym czasie mozzarellę grubo zetrzyj, a fetę pokrusz. Szpinak oczyść, umyj i osusz, ew. grubo pokrój. Cebulkę obierz, posiekaj. Obydwa sery wymieszaj z jajkami. Przypraw pieprzem i lekko posól.

2. Na grubej żeliwnej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulkę, dodaj fasolkę i szpinak. Smaż razem jeszcze przez 1 minutę.

3. Potem warzywa zalej masą jajeczną z serami. Smaż przez 5-6 minut. Następnie przełóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Frittatę piecz jeszcze przez 5-8 minut.

Reklama

Rada kucharza

Masę jajeczną na frittatę mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Szpinakowa frittata z fetą

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 20 dag młodych listków szpinaku
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag fety
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Szpinak umyj, dobrze go osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.

2. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki. Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Jajka wymieszaj z mlekiem i pokruszoną fetą. Zalej tym składniki na patelni. Smaż 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Potem piecz pod przykryciem 15 minut.

Rada kucharza

Pozostało ci trochę fety? Zalej ją oliwą i trzymaj  w lodówce. Dzięki temu ser nie będzie wysychał  i nie wchłonie obcych zapachów.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Paprykowa frittata z dodatkiem chorizo

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 12 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 papryka
  • 3 dymki
  • 8 małych pomidorków
  • 1/4 szkl. mleka
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut we wrzątku. Pomidorki pokrój na połówki. Paprykę oczyść, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w plastry. Na rozgrzane 4 małe patelnie włóż po 3 plasterki kiełbasy. Smaż, mieszając, aż będzie
chrupiąca. Wtedy na patelniach rozłóż paprykę, ziemniaki, dymki i pomidorki.  Posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

2. Jajka roztrzep z mlekiem  i serkiem. Zalej tym składniki na patelniach. Smaż, aż spody się zetną. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 15 minut.

Rada kucharza

Jeśli rączka twojej patelni jest plastikowa, to przed włożeniem patelni do piekarnika zabezpiecz ją, owijając grubą warstwą folii aluminiowej.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Brokułowa frittata z pomidorkami

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 brokuł
  • 10 małych pomidorków
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag ricotty albo kremowego twarożku
  • 1 szkl. mleka
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • masło do foremek

Sposób przygotowania:

1. Brokuł oczyść, opłucz,  podziel na małe różyczki. Wrzuć je do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, osącz, przestudź.

2. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Paprykę oczyść z pestek. Strąk opłucz, pokrój w kostkę. Cztery żaroodporne foremki posmaruj masłem. Rozłóż w nich przygotowane wcześniej warzywa.

3. Jajka wymieszaj z serkiem ricotta oraz mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną masą polej składniki w foremkach. Wierzchy posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 minut

Rada kucharza

Brokuły po ugotowaniu zanurz na 1-2 minuty w zimnej wodzie. Potem odcedź je i dobrze osącz. Dzięki temu na pewno nie zżółkną.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Frittata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje