Reklama

Reklama

Frittata na cztery sposoby

Brokułowa frittata z pomidorkami

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 brokuł
  • 10 małych pomidorków
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag ricotty albo kremowego twarożku
  • 1 szkl. mleka
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • masło do foremek

Sposób przygotowania:

1. Brokuł oczyść, opłucz,  podziel na małe różyczki. Wrzuć je do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, osącz, przestudź.

Reklama

2. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Paprykę oczyść z pestek. Strąk opłucz, pokrój w kostkę. Cztery żaroodporne foremki posmaruj masłem. Rozłóż w nich przygotowane wcześniej warzywa.

3. Jajka wymieszaj z serkiem ricotta oraz mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną masą polej składniki w foremkach. Wierzchy posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 minut

Rada kucharza

Brokuły po ugotowaniu zanurz na 1-2 minuty w zimnej wodzie. Potem odcedź je i dobrze osącz. Dzięki temu na pewno nie zżółkną.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: Frittata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje