Reklama

Reklama

Gulasze z młodą kapustą

Fasolowy bigos z kalarepką

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • mielone ziele angielskie
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

1. Kapusty oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Marchewki, kalarepkę i pietruszkę obierz, opłucz. Marchewki potnij w plasterki, a pietruszkę i kalarepkę w słupki.

2. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż marchewki, pietruszkę i kalarepkę. Smaż razem 5 minut. Dodaj kapustę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz zielem. Duś 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj osączoną fasolę i posiekany koperek.

Wersja light

Reklama

Jeśli właśnie jesteś na diecie, zamiast białej fasoli dodaj do gulaszu mniej kaloryczną czerwoną soczewicę. Może być soczewica z puszki. Jeśli używasz suchych ziaren, nie musisz ich moczyć. Wystarczy gotować je 20-25 minut, by stały się odpowiednio miękkie.

Wersja doprawiona kminkiem

Dania z fasolą i kapustą warto odpowiednio przyprawić, a będą lżej strawne. Spora ilość kminku (może być mielony albo w ziarenkach) przyda się zwłaszcza osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego (np. zgaga, wzdęcia, uczucie pełności po jedzeniu).

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | młoda kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje