Reklama

Reklama

Gulasze z młodą kapustą

Ziemniaczany bigos z kotlecikami

Czas przyrządzenia: ok. 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 kotleciki schabowe (ew. cielęce) z kostką, 5-6 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, wędzona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

1. Kotleciki opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp wędzoną papryką, solą i pieprzem. Szybko obsmaż na patelni  z nieprzywierającą powłoką. Przełóż do garnka. Zalej 2-3 szkl. wody i duś 15 minut. 

Reklama

2. W tym czasie obierz ziemniaki oraz marchewki. Warzywa opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Pokrojone warzywa dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

Wersja light

Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, dodaj do gulaszu podwójny filet z kurczaka zamiast kotletów wieprzowych.  Delikatnie mięso w czasie duszenia przejdzie smakiem i aromatem warzyw, ale jeśli chcesz, by było jeszcze smaczniejsze, zamarynuj je wcześniej w ulubionych ziołach.

Wersja bogata w żelazo i witaminę E

Do dania dodaj 25 dag szpinaku. Dzięki zawartości żelaza, magnezu i wit. E szpinak pomoże zapobiegać zawrotom głowy. Wit. E utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, co wspomaga krążenie. Żelazo ze szpinaku chroni też przed anemią, która również nasila zawroty głowy.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | młoda kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje