1. Kotleciki opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp wędzoną papryką, solą i pieprzem. Szybko obsmaż na patelni z nieprzywierającą powłoką. Przełóż do garnka. Zalej 2-3 szkl. wody i duś 15 minut.
2. W tym czasie obierz ziemniaki oraz marchewki. Warzywa opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Pokrojone warzywa dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, dodaj do gulaszu podwójny filet z kurczaka zamiast kotletów wieprzowych. Delikatnie mięso w czasie duszenia przejdzie smakiem i aromatem warzyw, ale jeśli chcesz, by było jeszcze smaczniejsze, zamarynuj je wcześniej w ulubionych ziołach.
Do dania dodaj 25 dag szpinaku. Dzięki zawartości żelaza, magnezu i wit. E szpinak pomoże zapobiegać zawrotom głowy. Wit. E utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, co wspomaga krążenie. Żelazo ze szpinaku chroni też przed anemią, która również nasila zawroty głowy.