Hamburgery w domowej wersji

Wołowe z buraczkami

Składniki

  • 50 dag grubo mielonej wołowiny
  • 2 upieczone małe buraki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 czerwone cebule

Składniki - dodatki i przyprawy

  • 4 bułki
  • 2–3 gałązki rozmarynu
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • oliwa
  • sól
  • chili w proszku
  • pieprz, świeże oregano

Sposób przygotowania

1. Buraki obierz, zetrzyj. Cebule obierz, jedną posiekaj. Rozmaryn i obrane 2 ząbki czosnku posiekaj. Do mięsa dodaj buraczki, czosnek, posiekaną cebulę i rozmaryn. Wyrób. Z masy uformuj 4 hamburgery. Posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 190 st. Pod koniec połóż obok rozcięte bułki, by się zrumieniły. 

2. Połowę pozostałej cebuli pokrój w plasterki, resztę posiekaj. Ogórek potnij w podłużne plasterki. Ostatni ząbek czosnku obierz, posiekaj. Awokado rozetnij, wyjmij pestkę, miąższ rozgnieć. Wymieszaj go z sokiem z limonki, czosnkiem i posiekaną cebulą. Przypraw solą, pieprzem i chili. Kotlety posmaruj pastą z awokado. Włóż je w bułki z oregano oraz plasterkami ogórka i cebuli.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje