Reklama

Reklama

Idziemy na grzyby

Sakiewki grzybowe

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g dowolnych leśnych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g koziego sera z białą pleśnią (typu camembert)
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko, roztrzepane
  • łyżeczka ziaren czarnuszki

Sposób przygotowania

1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż papierem do pieczenia półkę piekarnika. 

2. Grzyby oczyść, ewentualnie opłucz i dokładnie wysusz. Pokrój je na kawałki. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę, potem dodaj grzyby. Smaż około 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

3. Na przygotowane kwadraty z ciasta wyłóż porcje grzybów, posyp pokruszonym kozim serem. Zaklej sakiewki, składając je po przekątnej na pół lub zawijając do środka rogi (w chusteczkę). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką. 

4. Piecz 20 minut, tak aby ciasto się zrumieniło. Podawaj na ciepło, bo takie są chrupiące i pachnące. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje