Reklama

Reklama

Idziemy na grzyby

Risotto grzybowe

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 200 g świeżych grzybów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • szklanka ryżu do risotto
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu grzybowego
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli
  • starty parmezan

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść i pokrój. Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej łyżkę masła na patelni i podsmaż na nim grzyby, cebulę i czosnek. Odłóż na bok. Dołóż resztę masła, wrzuć ryż. 

2. Smaż ryż, mieszając, 2-3 minuty. Wlej wino, duś 5 minut, następnie wlewaj stopniowo bulion. Duś 15 minut, aż ryż wchłonie bulion i zmięknie. Dodaj odłożone grzyby, przypraw do smaku, duś jeszcze 2-3 minuty. Na talerzach posyp rukolą i parmezanem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje