Reklama

Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

Na początek musimy zmartwić wszystkich, którym wydaje się, że w końcu nauczą się świetnie gotować. Nie istnieją uniwersalne zasady stosowania przypraw, których wystarczyłoby się nauczyć na pamięć, żeby każda potrawa smakowała wyśmienicie. Nie możemy postępować według schematów z prostej przyczyny: każdy z nas ma inny gust kulinarny. Jeśli więc chcemy osiągnąć perfekcyjny dla siebie smak, musimy nauczyć się w kuchni eksperymentować. Na szczęście niektóre połączenia smakowe pasują do siebie na tyle dobrze, że większość z nas uznaje je za trafne i może z powodzeniem zacząć stosować we własnej kuchni. Podpowiadamy, jak łączyć przyprawy i zioła z popularnymi produktami.

Dania warzywne

Reklama

Polacy kochają kuchnię włoską, a ta głównie opiera się na pomidorach. Idealny sos pomidorowy doprawiamy oliwą i dużą ilością ziół, a najważniejszym z nich jest bazylia. Jej wyrazistego, lekko słodkiego smaku nie sposób pomylić z żadnym innym. W tym towarzystwie powinno pojawić się również orzeźwiające oregano oraz tymianek i czosnek. Tak przyrządzony sos można podawać na pizzy i z różnego rodzaju makaronami.

Podobnie przyprawiamy francuskie ratatouille. Musi się w nim znaleźć dużo bazylii, czosnek, a także mieszanka ziół prowansalskich, czyli tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek i cząber. Węgierskim odpowiednikiem tego dania jest leczo, które doprawiamy nieco "intensywniej". Do warzyw dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, ale przede wszystkim dużą ilość słodkiej i ostrej papryki. Najlepiej użyć tej pochodzenia hiszpańskiego. Gorące słońce sprawia, że w tamtym rejonie dojrzewa dorodna i nabiera pięknego koloru, dlatego jako przyprawa świetnie podkreśla smak i wygląd dania.

Ryby

Wiele osób rezygnuje z przyrządzania dań rybnych. Narzekają na ich mdły i "morski" smak. Niesłusznie, wystarczy je odpowiednio doprawić. Nawet karp wigilijny, którego często jemy z przymusu, może smakować doskonale. Jak go przyrządzić? Wystarczy dodać do dania kminek, którego nie trzeba daleko szukać, gdyż to właśnie Polska jest światowym liderem w produkcji tej przyprawy. Jej wyrazisty gorzki smak zniechęca wiele osób, ale posiada ona niezwykłą właściwość łagodzenia intensywnych zapachów. Wystarczy obtoczyć posolone filety z karpia w mące z dodatkiem kminku i usmażyć rybę na maśle. Ten smak naprawdę pozytywnie zaskakuje.

Ryby lubią białe sosy. Dorsz lub halibut smakuje doskonale pod pierzynką ze śmietany z dużą ilością pora i odrobiną gałki muszkatołowej. Najlepiej szukać tej z Indonezji. To właśnie klimat Oceanii zapewnia roślinie optymalne warunki wzrostu. Całość można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich.

Dania z ryżem

Ze względu na azjatyckie pochodzenie ryż idealnie komponuje się z przyprawami orientalnymi. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słodko. W tym pierwszym wariancie doskonale smakuje doprawiony indyjskim kminem rzymskim. Nie należy tej przyprawy mylić z kminkiem, który ma zupełnie inny aromat! Ryż można gotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Nie dość, że nabierze ładnego żółtego koloru, to jeszcze lekko wyrazistego smaku. Przyrządzając curry, nie można zapomnieć o rozgrzewającym imbirze, uprawianym w upalnym afrykańskim klimacie, na przykład w Nigerii. Dobrze smakuje również w słodkich daniach z ryżem. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie kleikiem z musem jabłkowym z dodatkiem goździków i cynamonu? Pycha!

Ziemniaki

To warzywo zasługuje na szczególną uwagę. Ciężko sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez ziemniaków. Prawdopodobnie nigdy nam się nie znudzą, gdyż można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Zacznijmy od tego najprostszego podania, czyli ziemniaków z wody. Po potłuczeniu wystarczy dodać odrobinę masła oraz koperku i już smakują rewelacyjnie. Jeśli przyrządzamy ziemniaki z ogniska, po przekrojeniu polewamy je oliwą z dodatkiem czosnku. Z kolei zapiekane łódeczki świetnie smakują z marokańskim rozmarynem oraz cebulą z USA. Miłośnicy ziemniaków w mundurkach docenią połączenie jogurtu naturalnego z kminkiem, natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryką. Z kolei purée ziemniaczane warto doprawić wietnamskim pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Można by tak wymieniać bez końca!

Sięgając po przyprawy, warto mieć na uwadze, że o ich smaku i jakości w dużej mierze decyduje miejsce pochodzenia. Te wzrastające w krajach i rejonach świata, w których mają optymalne warunki do rozwoju, cechuje doskonały smak oraz intensywny aromat. I tak Pieprz czarny z Wietnamu Knorr będzie niezwykle wyrazisty i pachnący, Papryka słodka z Hiszpanii Knorr zaskoczy nas doskonale wyważonym smakiem, a Kurkuma z Indii nada naszym daniom wyjątkową złocistą barwę i intensywny orientalny charakter.

Natomiast komponując dania, należy pamiętać, że o ile bazylię lub oregano lubi niemal każdy, to jednak aromat części przypraw uważany jest za kontrowersyjny. Niektórzy na przykład nie tolerują kolendry, porównując jej smak do... mydła!. Różna jest również wrażliwość na ostrość - dla części z nas "ból" związany z paleniem w przełyku to czysta przyjemność, inni narzekają, że odbiera im on radość z jedzenia. Dlatego przygotowując posiłek dla domowników lub gości, należy również uwzględniać ich upodobania.

- Pochodzenie określonych produktów spożywczych ma kolosalne znaczenie dla ich jakości. Dotyczy to również przypraw, które przesądzają o ostatecznym smaku niemal każdego dania. Przyprawy należy pozyskiwać z miejsc, w których mają one optymalne warunki do wzrostu, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Knorr proponuje polskim konsumentom przyprawy z konkretnych krajów wraz z opisem oraz gwarancją pochodzenia. Teraz już tylko od nas zależy,  jakimi aromatami wypełnimy swe kuchnie - rekomenduje Robert Makłowicz.


Artykuł powstał we współpracy z marką Knorr.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje