Jak smażyć rybę, aby była soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz?

InteriaKobieta Redakcja

Panierowane dzwonka ryby podane na talerzu z plasterkami cytryny oraz dodatkiem zielonych ziół, w tle widać świąteczne ozdoby z czerwonymi akcentami i szyszkami.
Aby ryba była idealnie soczysta i chrupiąca, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów podczas jej przyrządzania123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jak robi się rybę wigilijną?
  2. Na co zwrócić uwagę podczas panierowania i smażenia ryby?
  3. Jak przygotować rybę do panierowania?
  4. Jak i w czym panierować rybę?
  5. Jaki powinien być tłuszcz do smażenia ryby?
  6. Jak smażyć rybę?

Jak robi się rybę wigilijną?

Zobacz również:

Na co zwrócić uwagę podczas panierowania i smażenia ryby?

  • przygotowaniu mięsa do panierowania
  • rodzaju panierki
  • sposobie panierowania
  • temperaturze tłuszczu
  • rodzaju tłuszczu

Jak przygotować rybę do panierowania?

  • mycie - rybę należy opłukać pod bieżącą wodą i oczyścić z łusek tępą stroną noża
  • usuwanie rybiego zapachu i zapewnienie mięsu kruchości (nie jest to konieczne, ale warto zastosować) - w tym celu należy namoczyć mięso w mleku na całą noc
  • przyprawianie (sól, pieprz, zioła) i skropienie ryby sokiem z cytryny, który wydobędzie z mięsa jeszcze więcej smaku
  • osuszanie za pomocą ręcznika papierowego - należy wykonać tę czynność zarówno w przypadku ryb świeżych jak i mrożonych (dzięki temu panierka i przyprawy będą lepiej przylegać)

Jak i w czym panierować rybę?

Kilka kawałków surowej ryby leży na drewnianej desce, jeden z nich obtoczony jest w mące, w tle widoczne są ziarna czerwonego pieprzu i liść szczypiorku.
Najlepiej będzie obtoczyć rybę w mące, jajku i bułce tartej123RF/PICSEL

Jaki powinien być tłuszcz do smażenia ryby?

Jak smażyć rybę?

  • Do smażenia używaj patelni z grubym dnem - powinna być ona nagrzana mniej więcej do 175-190°C, dzieci czemu ryba nie nasiąknie zbyt mocno tłuszczem, zachowa soczyste wnętrze, a skórka stanie się chrupiąca.
  • Pamiętaj, aby nie przewracać ryby zbyt często - jeden lub dwa razy w zupełności wystarczy.
  • Gdy panierka osiągnie złoty kolor, ostrożnie przełóż rybę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odczekaj chwilę, aż tłuszcz obcieknie.
  • Podawaj od razu na stół lub przełóż do specjalnego
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?