Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

Dip z pieczonych buraków

Składniki

  • 4 duże buraki
  • szczypta zmielonego kminku
  • 300 g ciecierzycy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml tahini
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • pieczywo pełnoziarniste
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje