Reklama

Reklama

Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

Zapiekanka z makaronu i chleba

Składniki na 4 porcje:

  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 150 g chleba
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 125 g koziego sera
  • 300 g makaronu (penne)
  • 125 g mozzarelli

Reklama

Przygotowanie:

 Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle wraz z pokrojonymi listkami rozmarynu, zdjąć z patelni.

Cebulę pokroić w kostkę, mięso w paseczki. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso, dodać cebulę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, a po chwili pomidory z puszki. Gotować 5 minut. Wkruszyć ser. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem i nałożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać  w 200 st. C przez 12-15 minut. Dekorować rozmarynem.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje