Reklama

Reklama

Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

Zapiekanka z chleba i mięsa mielonego

Składniki:

  • 250 g pora
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 natki pietruszki
  • 30 g masła
  • 6 kromek chleba żytniego
  • 125 g sera ementaler
  • 75 g sera gouda
  • 400 g śmietany
  • 3 jajka

Reklama

Przygotowanie:

Pora pokroić w krążki, pieczarki poprzekrawać. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pora i pieczarki. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Masło (15 g ) rozgrzać na patelni, dodać połowę czosnku i obsmażyć 3 kromki. Ponownie rozgrzać 15 g masła, dodać pozostały czosnek i obsmażyć pozostałe kromki. Posypać natką pietruszki. Ostudzić.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g startego ementalera i 50 g startej goudy.

Kromki pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nimi żaroodporną formę. Wlać ¼ przygotowanej zalewy, następnie nałożyć mięso mielone. Wlać ¼ zalewy. Nałożyć pozostałe kromki i wlać resztę zalewy. Posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 175 st. C przez ok. 45 minut.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje