Reklama

Reklama

Jak zrobić naleśniki doskonałe?

Naleśniki bez mleka i mąki pszennej? To ma prawo się udać? Tak! Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je bez problemu. Nie będą ani suche, ani rozpadające się podczas smażenia.

Składniki

  • 2 jajka,
  • - szklanka mąki ryżowej,
  • - szklanka gazowanej wody,
  • - 30 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,
  • - szczypta soli

Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy wodę mineralną, olej i dokładnie mieszam składniki. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego, lejącego się ciasta. Patelnię (najlepiej specjalną, naleśnikową) dobrze rozgrzewamy, następnie rozprowadzamy na niej odrobinę tłuszczu i wlewamy ciasto. Tłuszcz najlepiej rozprowadzić czystym pędzelkiem po całej powierzchni patelni. Smażymy naleśniki z obu stron, aż staną się lekko złotawe.

Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem, słodkim lub wytrawnym, gdy będę jeszcze ciepłe. 

Reklama

Tak przygotowane będą smakowały nieco inaczej niż tradycyjne, ale wizualnie w ogóle nie zauważysz różnicy.

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | naleśniki ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama