Jednogarnkowe obiady

Smaczne i sycące.

Tradycyjna hiszpańska paella

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1,5 szkl. ryżu arborio
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 25 dag dużych krewetek
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
  • szczypta szafranu lub mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z łyżką oliwy i solą. Odstaw na 30 minut. Szafran zalej łyżką wrzątku. Posiekaj pomidory, paprykę i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, obsmaż mięso. 

2. Kurczaka zdejmij na talerz. Na patelnię dolej trochę oliwy. Obsmaż po 2-3 minuty kolejno: cebulę, paprykę i pomidory. Wymieszaj z przyprawami i rozsuń na boki. Na środek wrzuć ryż i krótko podsmaż. 

3. Wlej wino, zwiększ ogień i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej 2 szklanki wrzącego bulionu, dołóż usmażonego kurczaka. Gotuj 15 minut, ew. dolewając bulion. Na wierzchu ułóż oczyszczone krewetki. 

4. Wsyp groszek. Przykryj i gotuj 5-6 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj 10 minut, by smaki się przegryzły (w tym czasie nie mieszaj). Podawaj danie prosto z patelni, np. z ćwiartkami cytryny, posypane porwaną natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje