Reklama

Reklama

Jednogarnkowe obiady

Smaczne i sycące.

Tradycyjna hiszpańska paella

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1,5 szkl. ryżu arborio
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 25 dag dużych krewetek
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
  • szczypta szafranu lub mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z łyżką oliwy i solą. Odstaw na 30 minut. Szafran zalej łyżką wrzątku. Posiekaj pomidory, paprykę i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, obsmaż mięso. 

2. Kurczaka zdejmij na talerz. Na patelnię dolej trochę oliwy. Obsmaż po 2-3 minuty kolejno: cebulę, paprykę i pomidory. Wymieszaj z przyprawami i rozsuń na boki. Na środek wrzuć ryż i krótko podsmaż. 

3. Wlej wino, zwiększ ogień i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej 2 szklanki wrzącego bulionu, dołóż usmażonego kurczaka. Gotuj 15 minut, ew. dolewając bulion. Na wierzchu ułóż oczyszczone krewetki. 

4. Wsyp groszek. Przykryj i gotuj 5-6 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj 10 minut, by smaki się przegryzły (w tym czasie nie mieszaj). Podawaj danie prosto z patelni, np. z ćwiartkami cytryny, posypane porwaną natką.

Reklama

Bulgur dla zabieganych

Składniki

  • 2 szkl. suchej grubej kaszy bulgur
  • 3/4 szkl. czarnej fasolki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula, np. cukrowa
  • 1/5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce posiekanych świeżych ziół; rozmarynu, tymianku, bazylii
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, np. morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Bulgur przepłucz pod bieżącą wodą. Zostaw na sitku, by dobrze odciekł. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Pieczarki umyj, ew. obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki lub plasterki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 

2. Do garnka z szerokim dnem wrzuć pieczarki. Podgrzej je, a gdy wyparuje powstały sok, wrzuć masło. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty. Dorzuć paprykę i przepłukaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź bulion do wrzenia. Bulgur dla zabieganych 

3. Kaszę bulgur skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i przesyp do garnka. Wlej większość bulionu i wymieszaj. Zmniejsz gaz, przykryj i podgrzewaj, aż w ziarenka wsiąknie cały płyn (często delikatnie je mieszaj). 

4. Wrzuć posiekane zioła (możesz je zastąpić suszonymi, dodaj po łyżeczce z każdego rodzaju). Danie od razu podawaj. Gdy po obiedzie trochę go zostanie, ostudź je i dodaj kilka pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych. Powstanie pyszna sałatka!

Dietetyczny paprykarz

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 1/2 szkl. zielonych oliwek, np. nadziewanych papryką
  • 4 cm kawałek białej części pora
  • 1 mały pomidor
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • po szczypcie mielonego
  • chili, kozieradki i cynamonu
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Zostaw, by obciekł. Mięso umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę. Skrop sosem sojowym. Papryki umyj i pokrój w kosteczkę, wyrzucając gniazda nasienne. Oliwki poprzekrawaj na połówki. Por obierz z wierzchniej warstwy i drobno posiekaj. Pomidor zalej wrzątkiem, odcedź i obierz ze skórki. Na suchej patelni podpraż przyprawy: paprykę, chili, kozieradkę i cynamon - będą miały więcej aromatu. 

2. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż kurczaka. Dodaj papryki i por. Wrzuć ryż i podsmaż przez minutę. Wsyp przyprawy i listki. Wlej 1,5 szkl. gorącego bulionu. Zmniejsz ogień i przykryj naczynie. Dietetyczny paprykarz 

3. Sprawdzaj, czy nie trzeba dolać bulionu. Po 15 minutach dorzuć pokrojony pomidor, a po kolejnych 10 minutach dodaj oliwki oraz groszek. Podgrzewaj przez 5-7 minut. 

4. Dla zaostrzenia smaku dodaj pod koniec duszenia kilka marynowanych pieczarek. W wersji dla wegetarian zamiast z mięsem, przygotuj danie z obsmażonym tofu.


Kociołek dyniowo-pomidorowy

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 50 dag dyni hokkaido
  • 12 małych pomidorków
  • 1/4 średniego selera
  • 1 mała cebula q
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty harissa lub czubata łyżeczka ostrego ajwaru
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • bulion
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Bulgur przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Dodaj do niego 2 łyżki oliwy, kurkumę, paprykę i gałkę. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Odstaw na 10 minut. 

2. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Na żaroodpornej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij obraną i posiekaną cebulę. Dorzuć starty na drobnej tarce seler i dynię. Wymieszaj z harissą i cynamonem (harissa ma ostry smak, więc jeśli chcesz ją zastąpić ajwarem, nawet tym ostrym, to potrawa nie będzie tak pikantna). Smaż przez 5 minut.

3. Podlej niecałą szklanką bulionu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Przykryj i zapiekaj przez 15 minut. 

4. Wsyp doprawiony bulgur i wrzuć połówki pomidorków. Wymieszaj i wlej szklankę wrzącego bulionu. Zapiekaj przez 10 minut - sprawdź w tym czasie, czy bulion nie wyparował, ew. dolej kilka łyżek. Danie podawaj posypane np. natką lub kolendrą. Aby odgrzać porcję zapiekanki, podsmaż ją na patelni, bez dodatku bulionu, by bulgur się nie rozgotował. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje