Jednogarnkowe obiady

Paella z kurczakiem
Paella z kurczakiem123RF/PICSEL

Tradycyjna hiszpańska paella

Składniki

  • 1,5 szkl. ryżu arborio
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 25 dag dużych krewetek
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
  • szczypta szafranu lub mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa do smażenia
4 porcji

Sposób przygotowania

Klasyczna paella - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Danie z kaszy bulgur
Danie z kaszy bulgur123RF/PICSEL

Bulgur dla zabieganych

Składniki

  • 2 szkl. suchej grubej kaszy bulgur
  • 3/4 szkl. czarnej fasolki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula, np. cukrowa
  • 1/5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce posiekanych świeżych ziół; rozmarynu, tymianku, bazylii
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, np. morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem123RF/PICSEL

Dietetyczny paprykarz

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 1/2 szkl. zielonych oliwek, np. nadziewanych papryką
  • 4 cm kawałek białej części pora
  • 1 mały pomidor
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • po szczypcie mielonego
  • chili, kozieradki i cynamonu
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek
4 porcji

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Risotto z dynią
Risotto z dynią123RF/PICSEL

Kociołek dyniowo-pomidorowy

Składniki

  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 50 dag dyni hokkaido
  • 12 małych pomidorków
  • 1/4 średniego selera
  • 1 mała cebula q
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty harissa lub czubata łyżeczka ostrego ajwaru
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • bulion
  • oliwa
4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?