Jednogarnkowe obiady
Smaczne i sycące.
Tradycyjna hiszpańska paella
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z łyżką oliwy i solą. Odstaw na 30 minut. Szafran zalej łyżką wrzątku. Posiekaj pomidory, paprykę i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, obsmaż mięso.
2. Kurczaka zdejmij na talerz. Na patelnię dolej trochę oliwy. Obsmaż po 2-3 minuty kolejno: cebulę, paprykę i pomidory. Wymieszaj z przyprawami i rozsuń na boki. Na środek wrzuć ryż i krótko podsmaż.
3. Wlej wino, zwiększ ogień i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej 2 szklanki wrzącego bulionu, dołóż usmażonego kurczaka. Gotuj 15 minut, ew. dolewając bulion. Na wierzchu ułóż oczyszczone krewetki.
4. Wsyp groszek. Przykryj i gotuj 5-6 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj 10 minut, by smaki się przegryzły (w tym czasie nie mieszaj). Podawaj danie prosto z patelni, np. z ćwiartkami cytryny, posypane porwaną natką.
Bulgur dla zabieganych
Sposób przygotowania
1. Bulgur przepłucz pod bieżącą wodą. Zostaw na sitku, by dobrze odciekł. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Pieczarki umyj, ew. obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki lub plasterki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Do garnka z szerokim dnem wrzuć pieczarki. Podgrzej je, a gdy wyparuje powstały sok, wrzuć masło. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty. Dorzuć paprykę i przepłukaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź bulion do wrzenia. Bulgur dla zabieganych
3. Kaszę bulgur skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i przesyp do garnka. Wlej większość bulionu i wymieszaj. Zmniejsz gaz, przykryj i podgrzewaj, aż w ziarenka wsiąknie cały płyn (często delikatnie je mieszaj).
4. Wrzuć posiekane zioła (możesz je zastąpić suszonymi, dodaj po łyżeczce z każdego rodzaju). Danie od razu podawaj. Gdy po obiedzie trochę go zostanie, ostudź je i dodaj kilka pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych. Powstanie pyszna sałatka!
Dietetyczny paprykarz
Sposób przygotowania
1. Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Zostaw, by obciekł. Mięso umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę. Skrop sosem sojowym. Papryki umyj i pokrój w kosteczkę, wyrzucając gniazda nasienne. Oliwki poprzekrawaj na połówki. Por obierz z wierzchniej warstwy i drobno posiekaj. Pomidor zalej wrzątkiem, odcedź i obierz ze skórki. Na suchej patelni podpraż przyprawy: paprykę, chili, kozieradkę i cynamon - będą miały więcej aromatu.
2. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż kurczaka. Dodaj papryki i por. Wrzuć ryż i podsmaż przez minutę. Wsyp przyprawy i listki. Wlej 1,5 szkl. gorącego bulionu. Zmniejsz ogień i przykryj naczynie. Dietetyczny paprykarz
3. Sprawdzaj, czy nie trzeba dolać bulionu. Po 15 minutach dorzuć pokrojony pomidor, a po kolejnych 10 minutach dodaj oliwki oraz groszek. Podgrzewaj przez 5-7 minut.
4. Dla zaostrzenia smaku dodaj pod koniec duszenia kilka marynowanych pieczarek. W wersji dla wegetarian zamiast z mięsem, przygotuj danie z obsmażonym tofu.
Kociołek dyniowo-pomidorowy
Sposób przygotowania
1. Bulgur przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Dodaj do niego 2 łyżki oliwy, kurkumę, paprykę i gałkę. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Odstaw na 10 minut.
2. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Na żaroodpornej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij obraną i posiekaną cebulę. Dorzuć starty na drobnej tarce seler i dynię. Wymieszaj z harissą i cynamonem (harissa ma ostry smak, więc jeśli chcesz ją zastąpić ajwarem, nawet tym ostrym, to potrawa nie będzie tak pikantna). Smaż przez 5 minut.
3. Podlej niecałą szklanką bulionu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Przykryj i zapiekaj przez 15 minut.
4. Wsyp doprawiony bulgur i wrzuć połówki pomidorków. Wymieszaj i wlej szklankę wrzącego bulionu. Zapiekaj przez 10 minut - sprawdź w tym czasie, czy bulion nie wyparował, ew. dolej kilka łyżek. Danie podawaj posypane np. natką lub kolendrą. Aby odgrzać porcję zapiekanki, podsmaż ją na patelni, bez dodatku bulionu, by bulgur się nie rozgotował.