Jednogarnkowy, wzmacniający odporność obiad dla całej rodziny. Kluczowy jeden składnik

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Jednogarnkowe danie z kapustą kiszoną nasyci cię na wiele godzin
Jednogarnkowe danie z kapustą kiszoną nasyci cię na wiele godzinArkadiusz Fajer #arfo123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
  2. Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą - przepis

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Zobacz również:

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą - przepis

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • Około 250 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
Szklany słoik wypełniony kiszoną kapustą z widocznymi kawałkami marchewki ustawiony na jasnej powierzchni, ujęcie z góry.
Danie z kapustą kiszoną można podawać z pieczywem123RF/PICSEL
  1. Marchew obierz - pokrój w plastry, ziemniaki również obierz - pokrój w kostkę.
  2. Obierz i posiekaj cebule, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry.
  4. W dużym garnku z na średniej mocy palnika rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i chwilę podsmaż, następnie dodaj czosnek wraz z kiełbasą. Smaż kilka minut.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż mieszając, by nic nie przywarło do dna.
  6. Kiszoną kapustę odciśnij, rozdrobnij nożem i dodaj do warzyw.
  7. Do garnka włóż liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek.
  8. Wszystko zalej bulionem.
  9. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 50-60 minut, a małej mocy palnika.
  10. Danie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 149: Magdalena GrześkowiakINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?