Jesienna zupa chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Wypróbuj sprawdzony przepis
Zupa dyniowa to nie tylko jedno z ulubionych jesiennych dań i pyszny , lekkostrawny posiłek dla całej rodziny, ale także prawdziwa witaminowa bomba. Dynia ma mnóstwo witamin i zbawiennie wpływa na organizm, niszcząc pasożyty i wzmacniając serce.

Spis treści:
- Dynia. Jak działa na organizm?
- Dynia dla serca. Chroni i wzmacnia
- Najlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje
Dynia. Jak działa na organizm?
Dynia (Cucurbita L.) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych, do której zalicza się 130 rodzajów i aż 800 gatunków takich jak np. kabaczek, arbuz czy cukinia. Dynię uważa się za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jest ona owocem. Największą popularnością cieszą się dynie hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce najczęściej uprawiane są te dwie ostatnie.
Dynia to prawdziwa witaminowa bomba, znana z dobroczynnego wpływu na organizm. To niskokaloryczne warzywo (100 g dyni ma zaledwie 34 kcal) jest bogatym źródłem białka oraz cennego błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, oczyszcza i ułatwia wypróżnianie. Miąższ dyni jest źródłem cennych witamin i mikroelementów takich jak:
- magnez,
- wapń,
- selen,
- potas,
- cynk,
- kwas foliowy,
- niacyna
- witamina A, C, E oraz z grupy B.
WAŻNE: Kupujmy dynie bardziej pomarańczowe i dojrzałe - dostarczają one bowiem więcej witamin z grupy B oraz karotenu.
Badania wykazały, że dynia wykazuje silne działanie kardioprotekcyjne, wpływając na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu. Dynia działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli oraz grzyby Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Dzięki zawartości witamin A, C oraz E dynia wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w miąższu kwas azelainowy redukuje stany zapalne skóry, działa rozjaśniająco i depigmentująco.
W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna, która potrafi zwalczać groźne pasożyty układu pokarmowego takie jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Kukurbitacyna poraża ich układ nerwowy i wspomaga usunięcie z organizmu.

Dynia dla serca. Chroni i wzmacnia
Badania wykazały, że dynia ma też zbawienny wpływ na serce - reguluje ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu, obniża cholesterol dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego i chroni komórki serca przed uszkodzeniem przez zawarte w niej przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E. Pestki dyni również wspierają serce, przez wzgląd na dużą zawartość magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych
Choć dynia ma mnóstwo witamin i jest bardzo zdrowa, to powinny jednak na nią uważać osoby z chorobami nerek (ma dużo potasu) oraz cierpiące na alergię na dynię.
Jednym z najprostszych i oczywiście najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dyni jest przygotowanie kremowej, gładkiej zupy. Mamy dla was sprawdzony przepis!
Najlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje
Składniki:
- 1 kg ulubionej dyni jadalnej,
- 2 średnie marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 gałązki tymianku,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
1. Zdejmij skórę z dyni i wyjmij rdzeń z pestkami. Miąższ posiekaj w średnią kostkę, a marchewkę obierz i pokrój w ćwiartki.
2. Obierz cebulę i drobno posiekaj razem z czosnkiem. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia, dodaj dynię i marchewkę.
3. Usmaż warzywa przez 10-15 minut, często mieszając. Kiedy dynia zacznie się przyrumieniać, wlej bulion. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość do miękkości, przez ok. 20 minut.
5. Zdejmij zupę z ognia, usuń gałązki tymianku i zmiksuj blenderem całość na gładką konsystencję.
6. Postaw zupę z powrotem na ogniu, zabiel ją śmietanką i podawaj na ciepło. Możesz udekorować ją koperkiem, dorzucić ziarna słonecznika lub dyni.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









