Reklama

Reklama

Jesienne orzo z dynią

Próbowałaś takiego makaronu? Świetnie nadaje się do zapiekanek

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu orzo
  • 1,5 szkl. pokrojonej w kostkę świeżej dyni
  • 10-12 główek brukselki
  • 12-14 małych pomidorków lub pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 batat
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 kula sera mozzarella
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Brukselki, batat i marchew obierz, umyj. Batat i marchew pokrój w kostkę (taką jak dynia), brukselki na połówki. Seler umyj, pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp listkami tymianku  i solą. Piecz w 180 st. C przez  30 minut. Wyjmij z piekarnika. 

2. Makaron podsmaż na reszcie oliwy. Zalej go gorącym bulionem i ugotuj do miękkości. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i połową parmezanu. Dołóż makaron i warzywa, przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz 20 minut  w 170 st. C. Posyp parmezanem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje