Jesienny przysmak z piekarnika. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na genialną sałatkę
Sezon na dynie wciąż trwa, więc warto korzystać z dobrodziejstw tych warzyw póki jeszcze są dostępne w sklepach. Można z nich zrobić nie tylko zupę czy ciasto, o czym przekonała ostatnio w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka. Dziennikarka zdradziła przepis na pyszny i odżywczy posiłek z dodatkiem dyni - idealny na drugie śniadanie lub kolację. To prawdziwa bomba witamin.

Spis treści:
- Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych
- Bosacka zachęca do sezonowej diety
- Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na genialną sałatkę z dynią
- Sałatka z dynią - przepis
- Bosacka radzi, jaką żywność kupować jesienią
Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych
Katarzyna Bosacka znana jest Polakom głównie ze swoich edukacyjnych programów telewizyjnych, w których udziela porad dotyczących zdrowego żywienia i świadomych wyborów konsumenckich. Już od dłuższego czasu aktywnie działa w mediach społecznościowych, gdzie przedstawia przeróżne żywieniowe ciekawostki, porównuje etykiety popularnych produktów spożywczych, a także dzieli się przepisami na zdrowe dania i przekąski.
Na Instagramie śledzi ją już 223 tys. internautów, z którymi jest w stałym kontakcie. Fani chętnie komentują jej treści, dziękując za cenne rady i dzieląc się swoimi spostrzeżeniami.
Bosacka zachęca do sezonowej diety
Z uwagi na to, że mamy środek jesieni, Bosacka korzysta z dobrodziejstw tej pory roku i wykorzystuje sezonowe warzywa oraz owoce w swojej kuchni. Jej zdaniem dieta oparta na naszych rodzimych produktach jest najzdrowsza i najbardziej odżywcza. Dziennikarka stale podkreśla, jak bardzo ważny w codziennym jadłospisie jest wybór naturalnych i nieprzetworzonych produktów.
Współczesny system żywnościowy nie działa tak, jak powinien. Zamiast zdrowej, świeżej, lokalnej i różnorodnej żywności na nasze stoły często trafiają produkty wysoko przetworzone oraz importowane, zawierające niebezpieczne dla zdrowia i środowiska pestycydy czy antybiotyki. Każdy z nas może to zmieniać swoimi codziennymi wyborami.

Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na genialną sałatkę z dynią
Aktualnie na topie są dynie - niezwykle zdrowe, uniwersalne i smaczne warzywa, z których wyczarować można przeróżne, zarówno te słodkie jak i wytrawne przysmaki. Katarzyna Bosacka zachęca do wykorzystaniem tych warzyw w kuchni - na Instagramie ostatnio podzieliła się przepisem na prostą, a bardzo zdrową dyniową sałatkę, która idealnie nada się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można wygodnie zabrać ją do pracy ciesząc się zdrowym i jakże smacznym posiłkiem.
Dziś pokażę Wam prosty przepis na sałatkę z dyni i innych lokalnych składników, które kupiłam na pobliskim targu. Jest pyszna, prosta i przede wszystkim właśnie mamy na nią sezon!
Sałatka z dynią - przepis
Składniki
- Mała dynia np. hokkaido
- 1 cebula
- Kilka śliwek
- Olej lub oliwa z oliwek
- Garść orzechów i pestek dyni
- Twaróg (od lokalnego rolnika)
- Przyprawy np. sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon
- Świeże zioła
Sposób przygotowania:
1. Dynie i cebule obrać i pokroić, śliwki pokroić, wszystko skropić olejem, doprawić - papryką wędzoną i słodką, cynamonem i wszystko razem upiec w 180 st. C.
2. Następnie upieczone składniki przełożyć do miski, dodać ulubione orzechy - np. laskowe, pestki dyni, skropić olejem, dodać odrobinę pokruszonego twarogu, posypać ulubionymi ziołami, delikatnie wszystko wymieszać. Gotowe!
Bosacka radzi, jaką żywność kupować jesienią
Katarzyna Bosacka udzieliła również wskazówek, dotyczących zdrowszych wyborów żywieniowych jesienią.
- Kupując sezonowo i lokalnie, wspieramy rolników, dbamy o środowisko i jemy naprawdę świeżo.
Zamiast truskawek → wybierz żurawinę, śliwki lub dynię (np. do ciast, deserów, kompotów).
Zamiast pomidorów z importu → sięgnij po dynię, paprykę, buraki lub marchew (świetne do sosów i zup).
Zamiast bobu → wybierz kapustę, jarmuż, cykorię lub kiszonki - idealne źródło witamin jesienią - wyjaśniła Bosacka.









