Jeszcze lepsze niż jajka z majonezem. Zrób je na Wszystkich Świętych
Do Wszystkich Świętych zostało już kilka dni. Jeśli nie masz jeszcze kompletnego planu na posiłki, które zaserwujesz domownikom i gościom, mamy propozycję na przekąskę, która w mig zniknie ze stołu. Nie dość, że smakuje wybornie, to jest zdrowa i nie tuczy. Będzie lepszym wyborem aniżeli tradycyjne, dla wielu nudne już jajka z majonezem

Spis treści:
- Jakie przekąski podać na stół we Wszystkich Świętych?
- Dlaczego warto jeść awokado?
- Jajka faszerowane z awokado. Przepis krok po kroku
Jakie przekąski podać na stół we Wszystkich Świętych?
Święto Zmarłych, jak również Boże Narodzenie czy Wielkanoc, kojarzone są w Polsce z suto zastawionymi stołami, na których królują przeróżne sałatki, wędliny, kabanosy i jajka. Te ostatnie cieszą się zwykle dużą popularnością. Najczęściej podawane są z majonezem i szczypiorkiem, jednak my proponujemy przygotować je tym razem w nieco zdrowszej, a zarazem jakże smacznej wersji. Siedząc przy świątecznym stole, mało kto zastanawia się nad tym, ile za chwile pochłonie tłuszczu, cukru, przetworzonych i ciężkostrawnych dodatków. W efekcie pod koniec dnia często kończy się bólem brzucha i rewolucjami jelitowymi. Biorąc pod uwagę fakt, ze we Wszystkich Świętych każdy chce spróbować ciasta czy sałatki jarzynowej, dla zachowania równowagi warto zaserwować również nieco lżejsze przekąski. Strzałem w dziesiątkę będą m.in. jajka faszerowane awokado. Są pyszne, odżywcze i na pewno zdrowsze, aniżeli te z majonezem.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado to owoc na wagę złota - jako jedyny nie posiada cukru, za to jest bogaty w cenne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i antyoksydanty. Jego regularne spożywanie wspiera pracę serca, skórę, oczy i układ odpornościowy, a także pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto jest źródłem wartościowych kalorii i będzie znacznie zdrowszych dodatkiem do jajek, aniżeli nafaszerowany konserwantami majonez.

Jajka faszerowane z awokado. Przepis krok po kroku
Jajka faszerowane awokado są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować je na twardo, wyjąć żółtka, wymieszać w misce kilka składników na farsz i nadziać nim jajka. Oto czego będziesz potrzebować.
Składniki
- 8 jajek
- 2 dojrzałe awokado
- 2 garści liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny lub limonki
- sól, pieprz do smaku
- serek ricotta lub śmietankowy serek kanapkowy – 2 łyżki
- świeży szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą i obierz.
2.Przekrój każde na pół, wzdłuż i ostrożnie wyjmij żółtka. Odłóż do półmiska.
3.Dojrzałe awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę, obierz ze skórki, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
4.Do awokado dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane liście świeżego szpinaku. Zgnieć wszystko widelcem na jednolitą pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby farsz był bardziej kremowy, dodaj odrobinę serka kanapkowego lub serka ricotta.
5.Przygotowaną masą wypełnij połówki jajek i odstaw do lodówki. Podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem.








