Reklama

Reklama

Joanna Jabłczyńska na jesienne wieczory poleca krem z pieczonej dyni

Jesień to idealny czas, by na stole zagościła dynia. Zupa-krem z pieczonej dyni jest jednym z ulubionych dań Joanny Jabłczyńskiej. - Taka zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienne wieczory - mówi PAP Life aktorka i podaje swój przepis.

Znana m.in. z serialu "Na Wspólnej" Jabłczyńska przyznaje, że jedną z jej ulubionych potraw jest zupa-krem z pieczonej dyni. "Z pieczonej, bo wtedy jest jeszcze lepsza i łatwiej jest wyciągnąć miąższ z dyni i już nie trzeba jej obierać" - tłumaczy PAP Life Jabłczyńska.

Jak Jabłczyńska przygotowuje swoją ulubioną zupę?


Reklama

- Dynię przekrajam na pół, wyciągam wszystkie pestki, wkładam do piekarnika. Czasami polewam ją oliwą, a czasami piekę zupełnie samą. Później gotuję to z odrobiną wody. Dodaję curry albo innych przypraw, które akurat mi pasują. Ewentualnie trochę mleka kokosowego.

- Całość przyprawiam na dosyć ostro, więc dodaję chili. Później posypuję prażonymi pestkami dyni albo słonecznika" - instruuje PAP Life aktorka.

Jabłczyńska dodaje, że do takiej zupy idealnie komponuje się też kolendra.

- Taka zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienne wieczory - kwituje Jabłczyńska.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje