Reklama

Reklama

Kalafior i brokuł – duet doskonały


Składniki na 4-5 porcji:  

-  250 gramów makaron, najlepiej z mąki durum w kształcie muszelek lub świderków;

Reklama

- 150 gramów różyczek kalafiora;

- 150 gramów różyczek brokułu;

- 20 gramów płatków migdałowych;

- 30 gramów nasion słonecznika;

- 250 mililitrów jogurtu naturalnego;

- 50 gramów sera typu parmezan;

- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych;

- czarne oliwki do dekoracji.  

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy (al dente) i odcedzamy. Różyczki brokułu i kalafiora wrzucamy na chwilę do wrzątku, żeby je dosłownie sparzyć, ale nie gotować.

Słonecznik prażymy krótko na dużej patelni. Dodajemy do niego odcedzone warzywa, makaron i migdały, a na koniec wlewamy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.

Następnie przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, obsypujemy startym serem i ozdabiamy przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami i oliwkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na ciepło.   

Ewa Koza, mamsmak.com

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje