Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany i smażony

Pakora z nutą curry

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 3/4 szkl. mąki z cieciorki
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku q3/4 szkl. wody
  • drobna sól (najlepiej morska)
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia

1. Mąkę wymieszaj z curry, papryką, czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki soli. Połącz z wodą - dolewaj ją porcjami, energicznie mieszając. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za rzadkie, domieszaj 1-2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut. Jeśli jest za gęste, domieszaj kilka kropli zimnej wody. 

2. Kalafior umyj i dokładnie osusz. Odetnij różyczki. Podziel je na równe kawałki, po ok. 3 cm każdy. 3W rondlu lub w głębszej patelni rozgrzej olej (warstwa ok. 2 cm). Porcję różyczek zanurz w cieście. Wyjmij widelcem i od razu włóż na gorący olej. Gdy się zrumienią, przełóż je na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Usmaż kolejne porcje różyczek. Podawaj je od razu, bo najlepsze i chrupiące są tuż po przyrządzeniu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje