Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany i smażony

Placek ze szpinakiem

Składniki dla: 1-2 porcji

Składniki - ciasto

  • 60 dag różyczek kalafiora
  • 4 łyżki mielonego lnu
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta mielonej kozieradki
  • po szczypcie soli i mielonego pieprzu;

Składniki -dodatki

  • 3 garście młodych listków szpinaku
  • 15 dag kurek
  • 10 dag sera typu feta
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól ziołowa
  • mielony pieprz
  • masło klarowane
  • olej i mąka kukurydziana do przygotowania blaszki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: różyczki kalafioraumyj, osusz, odetnij twardeczęści. Resztę zetrzyj na tarceo dużych oczkach. Płatkiowsiane posiekaj lub rozdrobnijw malakserze. Len zalej 1/4 szkl.wrzątku. Połącz z płatkamii przyprawami. Zagnieć z kalafiorem, ew. dolewając wrzątku.

2. Blachę posmaruj olejemi oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wylep nim blachę.Piecz ok. 20 minut w 180°C.Wyjmij z piekarnika.

3. Kurki oczyść, drobno pokrój i podsmaż na maśle.Oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na placku kalafiorowym. Szpinak opłucz, osusz, zblanszuj na patelni po kurkach (ew. dodaj 1 łyżeczkę masła). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Rozłóż na kurkach. Oba sery drobniutko posiekaj lub zetrzyj. Posyp pizzę. Piecz jeszcze 15-20 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje