Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany i smażony

Lekki filet na jarzynach

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub mielonego suszonego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • oliwa smakowa, np. czosnkowa

Sposób przygotowania

1. Masło stop na małym ogniu. Poczekaj, aż przestygnie. Dodaj do niego sok z limonki, czosnek, tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj masłem z aromatycznymi dodatkami i odłóż na co najmniej 1 godzinę. 

2. Warzywa oczyść i opłucz. Fasolkę pokrój na kawałki, marchewkę - w talarki. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj 1 minutę, osącz. Kalafior podziel na różyczki, skrop 2 łyżkami oliwy. 

3. Mięso oczyść z marynaty, po - tnij w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Nałóż mięso i warzywa. Obłóż porwanym rozmarynem. Przykryj i piecz ok. 40 minut w 180°C. Odkryj i piecz jeszcze 5 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje