Reklama

Reklama

Kanapki bez bułek i chleba

Wafle z pastą słonecznikową

Składniki

  • 1 op. (12 sztuk) wafli ryżowych naturalnych
  • 1 i 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4–5 gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pestki słonecznika przesyp do miseczki. Zalej je wodą, (uprzednio przegotowaną i wystudzoną), tak by były przykryte. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia słonecznik przełóż na sitko, opłucz, poczekaj, aż ocieknie. Obierz czosnek oraz cebulkę, posiekaj je i zeszklij na rozgrzanym maśle. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je pokrój. Do malaksera wrzuć namoczony słonecznik. Dodaj czosnek z cebulą oraz natkę. 

Wlej sok z cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Zmiksuj na lekko grudkowatą pastę. Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, dodaj do niej 2-3 łyżki wody albo 1 łyżkę oliwy (może być taka, w której marynowały się suszone pomidory albo inna smakowa). Pastę ze słonecznika ponownie przypraw do smaku. Posmaruj nią ryżowe wafle. Kanapki udekoruj np. cząstkami pomidorów oraz listkami ziół. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje