Reklama

Reklama

Kanapki bez bułek i chleba

Burger kalafiorowy z frytkami

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
  • 3 łyżki oleju
  • 60 dag mrożonych frytek
  • 4 ogórki korniszony
  • 6 łyżek sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je około 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Potem odcedź, osącz. Przełóż do miseczki. Od razu rozgnieć widelcem. Gdy przestygnie, dosyp kaszkę i 3 łyżki bułki tartej. Dodaj olej i przyprawy. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 placuszków. Oprósz je bułką tartą z obu stron. Potem ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180˚C. 

W połowie czasu pieczenia kalafiorowe kromki przewróć na drugą stronę. Frytki przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu (zwykle trzeba je upiec w piekarniku, ewentualnie usmażyć na patelni). Korniszony potnij w grubsze plasterki. Kalafiorowe kromki delikatnie zdejmij z blachy. Połowę kromek posmaruj sosem jogurtowym. Połóż na tym po porcji frytek. Przykryj resztą kalafiorowych kromek. Udekoruj.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje