Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami

Składniki

  • ·1 ząbek czosnku
  • 50 g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry lub 50 g korzenia galangalu mrożonego, uprzednio rozmrożonego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w paski
  • 1200 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 40-60 g pasty z trawy cytrynowej lub 4 łodygi trawy cytrynowej, obrane, bez twardych końców, pokrojone na kawałki
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 80-100 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
  • 6 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 15 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 350 g krewetek, surowych, obranych i oczyszczonych lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 0.5-1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Reklama

2. Dodać galangal, boczniaki, 600 g mleka kokosowego i wodę, gotować 12 min/95°C/ /obr. 1.

3. Dodać pozostałe 600 g mleka kokosowego, pastę z trawy cytrynowej, chili, cebulę szalotkę i liście limonki Kaffir, gotować 12 min/95°C/ /obr. 1.

4. Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, kurkumę, sól i pieprz, gotować 4 min/95°C/ /obr. 0.5. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty.

5. Zupę Tom-Kha Gai z krewetkami podawać skropioną sokiem z limonki i udekorowaną świeżą kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Czosnek posiekać, przełożyć do garnka.

2. Dodać galangal, boczniaki, 600 g mleka kokosowego i wodę, gotować ok. 20 minut od momentu zagotowania się składników.

3. Dodać pozostałe 600 g mleka kokosowego, pastę z trawy cytrynowej, chili, cebulę szalotkę i liście limonki Kaffir, gotować jeszcze przez 15 minut.

4. Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, kurkumę, sól i pieprz, gotować jeszcze przez kolejne 5 minut. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje