Reklama

Reklama

Kolorowe przepisy na lato

Drożdżowe bułeczki z masłem pomidorowo-ziołowym

Składniki

  • 450 g mąki pszennej chlebowej + odrobina do podsypania
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia miski
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 150 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
  • garść natki pietruszki
  • garść liści bazylii

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 3 łyżki pasty np. Wa:Żywo Suszony pomidor z żurawiną
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę, oliwę i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche dodaj trochę więcej wody. Wyrabiaj ok. 10 min. ręcznie lub 5 min. przy pomocy miksera, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

Reklama

2. W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą. Dodaj miękkie masło i pastę Wa:Żywo i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wymieszaj do połączenia składników.

3. Wyrośnięte ciasto odgazuj uderzając w nie kilkakrotnie pięścią. Przełóż je na podsypany mąką blat i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 40x30cm.

4. Ciasto posmaruj dokładnie masłem pomidorowo-ziołowym. Ułóż na wierzchu suszone pomidory, pietruszkę, bazylię i tartą mozzarellę.

5. Zwiąż ciasto w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem podziel ciasto na 12-14 kawałków.

6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż ruloniki z ciasta na płasko zachowując odstępy między nimi. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra- dół). Bułeczki piecz przez ok. 30-35 min. aż będą ładnie rumiane.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje