Reklama

Reklama

Konfitura figowa – słodycz doskonała

Figi obfitują w cenną dla odporności witaminę C, prowitaminę A i szereg witamin z grupy B, które wspierają pracę systemu nerwowego i korzystnie wpływają na zdolności poznawcze. Znajdziemy w nich również ważne dla dobrej pracy organizmu składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. Figi są dobrym przykładem słodyczy, która odżywia, tym bardziej warto zachować ich smak na zimowe miesiące.

Reklama

Dziś propozycja konfitury figowej, która podobnie, jak świeże owoce, sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

Konfitura z figowa

Składniki:

- 1 kg świeżych fig;

- 3/4 szklanki cukru trzcinowego;

- sok z jednej pomarańczy;

- sok z połówki cytryny;

- laska wanilii;

- płaska łyżeczka cynamonu.

Umyte i osuszone figi, po odcięciu końcówek, kroimy w plastry, które wrzucamy bezpośrednio do garnka. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, cukier, wanilie i cynamon. Podgrzewamy do momentu, aż figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy płomień i smażymy 1-1,5 godziny, aż konfitura nabierze pożądanej gęstości. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Ewa Koza, mamsmak.com  

Dowiedz się więcej na temat: konfitura figowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje