Reklama

Reklama

Kontrastowe ciasta

Ciasto czekoladowe z winogronami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego np. Delecta
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia np. Delecta
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 150 g winogron bezpestkowych

Składniki - dekoracja

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 20 g masła
  • 40 g kwaśniej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • kiść ciemnych winogron do przybrania
  • 2 świeże figi lub garść suszonych fig np. Bakalland
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych np. Decorada

Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.

Reklama

Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia. 

Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje