Krem z porów
Elegancki i łatwy do zrobienia
Krem z porów123RF/PICSEL
Składniki:
- 6 porów, tylko białe części
- 10 dag masła
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 1,5 l bulionu drob.
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 180 ml śmietanki
- do dekoracji np. grzanki
Przygotowanie:
1 Pory pokrój w cienkie talarki. Stop masło w dużym garnku, wrzuć pory i duś, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, podduś chwilę razem. Wlej bulion i dopraw solą. Ugotuj do miękkości.
2 Ostudź, po czym zmiksuj (zupę możesz także przetrzeć przez sitko). Do zupy dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, solą. Podaj np. z grzankami. Możesz serwować na ciepło i na zimno.