Kruche ciasta z owocami

Porzeczkowiec z miętą

Składniki

  • 1 kg mieszanych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych)
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag białej czekolady
  • szczypta drobnej soli ew. kilka kropli esencji waniliowej
  • 2 szkl. cukru
  • 2-3 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania

1. Dzień przed pieczeniem ciasta owoce umyj i osusz, oderwij je z gałązek, przebierz, usuń szypułki. Odłóż 1/2 szkl. do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj. Gdy puszczą sok , wsyp połowę cukru, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Wsyp pozostały cukier, wrzuć gałązki mięty. Gotuj bez przykrycia, często mieszając. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij gałązki mięty. Odstaw do ostygnięcia. 

2. Przygotuj spód: zimne masło pokrój, czekoladę zetrzyj, wymieszaj. Dodaj żółtka, sól, przesianą mąkę, ew. esencję. Szybko zagnieć ciasto, chłodź 20 minut. Wylep nim tortownicę, dociskając je do dna. Piecz 20 minut w 180 st. C. 

3. Ciepłe ciasto posmaruj konfiturą. Piecz jeszcze 20 minut w 170 st. C. Pod koniec posyp odłożonymi owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje