Kruche ciasta z owocami

Kukurydzianka z morelami

Składniki - spód

  • po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag smalcu
  • 1 duża pomarańcza
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • szczypta soli

Składniki - obłożenie

  • 1-14 moreli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki miodu lub mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką kukurydzianą, cukrem, szafranem, solą. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Masło i smalec drobno pokrój, wsyp mąki z dodatkami i skórkę z pomarańczy, wlej 1-2 łyżki soku. Zagnieć zwarte ciasto. Schładzaj ok. 1 godziny. 

2. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Ponakłuwaj, piecz 5-7 minut. 

3. Obłożenie: morele umyj, osusz, przetnij, usuń pestki. Śmietankę podgrzej z miodem i sokiem z pomarańczy. Włóż połówki moreli. Odstaw na 10-15 minut. Owoce wyjmij z zalewy, osącz. Przełóż na ciasto, układając rozcięciem do góry. Każdą połówkę polej skrop śmietanką (by wypełniła zagłębienie po pestce). Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje