Reklama

Reklama

Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

Ważną częścią pożywienia w krajach bliskowschodnich w ogóle są przystawki. Do tradycyjnie podawanych w Izraelu przystawek należą: babaganusz (puree z pieczonego bakłażana), kibbe (krokiety z pszenicy bulgur i siekanego mięsa z dodatkiem cebuli i orzeszków piniowych), tabuleh (kuskus z dodatkiem drobno posiekanych liści mięty, natki pietruszki, dymki, pomidorów, ogórka, cytryny i oliwy) czy chociażby same oliwki, sałatka izraelska, miska marynowanych warzyw, chleb pita lub hummus.

Reklama

- Za każdym razem, kiedy jesteśmy w Izraelu, udajemy się do naszych lokalnych marketów, aby kupić świeże, lokalne, sezonowe owoce i warzywa. Izraelczycy bardzo dbają o to, aby ich talerze były tak kolorowe, jak to tylko możliwe - świeża zieleń, soczysta czerwień pomidorów, żółta papryka, i marynowana rzepa o pięknym różowym odcieniu - podkreśla na łamach "Mind Body Green" Sophie Jaffe, dietetyk.

Będąc w Izrael Jaffe zwróciła również uwagę na jeden drobny szczegół - brak przekąsek między posiłkami. "Spożywa się tam trzy pełne posiłki dziennie, zaczynając od obfitującego w warzywa śniadania np. shakshuki. Zatem kiedy nadchodzi pora lunchu łatwiej im dokonać zdrowszych i lepszych wyborów żywieniowych, ponieważ mają za sobą pożywne śniadanie" - wyjaśnia. Podkreśla również znaczenie pożywnych deserów, na które bardzo często składają się świeże owoce. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje