Kuchnia na cały tydzień

Smaczne dania dla całej rodziny.

Pizza z jajkami i pomidorami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • 8 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Składniki - sos i dodatki

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • 1/3 brokuła
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 25 dag sera żółtego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania

1. Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Z drożdży, cukru i ciepłej wody zrób rozczyn. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na 1,5 godziny. Zagotuj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidorki przekrój na połówki. 

2. Ciasto rozwałkuj. Placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp starym serem żółtym, ułóż pomidory i cząstki brokuła. Piecz 20 minut w temp. 220 st. C. Wbij jajka i piecz jeszcze do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje