Reklama

Reklama

Kuchnia na cały tydzień

Paella warzywna

Składniki - wywar

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 1/2 pora
  • sól
  • pieprz

Składniki - paella

  • oliwa
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • czerwona papryka
  • 1/2 szklanki bobu
  • czarne oliwki
  • 5 pieczarek
  • 1,5 szklanki ryżu do paelli
  • 1/3 szklanki białego wina
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub inne zioła

Sposób przygotowania

1. Warzywa na wywar obierz, zalej wodą, przypraw, ugotuj. Rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj posiekany czosnek, paprykę w proszku, pieprz cayenne, tymianek, pokrojoną paprykę, podgotowany i obrany bób, oliwki i pieczarki. 

2. Dodaj ryż, wino, szafran i zalej 2 szklankami wywaru. Duś 20 minut, podlej bulionem. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Przed podaniem posyp świeżą bazylią lub innymi ziołami. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje