Kuchnia na cały tydzień

Faszerowane bakłażany

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 bakłażany
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • duży słoik passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4-5 płatów makaronu do lazanii
  • 15 dag sera żółtego w plastrach
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój, wydrąż. Zrumień cebulę, dodaj czosnek, mięso i pokrojony miąższ z bakłażana. Smaż. Zalej sosem pomidorowym, przypraw. Duś. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Napełnij bakłażany. 

2. W brytfannie ułóż makaron, przykryj plastrami sera, ułóż bakłażany i zalej sosem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posyp parmezanem i bazylią

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje