Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki np. marki Sandra
  • 50 g selera
  • 50 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 250 ml wina białego
  • 40 ml mleka 3,2%
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino. Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko. Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje