Reklama

Reklama

Kupować gotowe w sklepach czy robić samemu w domu?

Soki owocowe kupujemy zwykle w sklepach. A niesłusznie, bo niewielkim nakładem sił i czasu możemy je przecież przygotować samodzielnie. Taka możliwość jest szczególnie ważna teraz, kiedy do minimum ograniczamy wyjścia na zakupy, często też kupujemy większe ilości warzyw i owoców na zapas. Pyszne i zdrowe soki dla całej rodziny przyrządzimy w domowym zaciszu w ciągu zaledwie kilku chwil! Nie ma wątpliwości, że docenią i polubią je nawet ci, którzy za smakiem owoców czy warzyw nie przepadają.

Świeży, domowy napój owocowy czy owocowo-warzywny to prawdziwa bomba witaminowa. Warto go zatem włączyć do jadłospisu swojego i swoich bliskich. Jak to jednak uczynić? Na co zwrócić uwagę przygotowując domowe soki? I co zrobić, aby "zmieścić" w nich maksimum smaku i wartości odżywczych, których wielu z nas w codziennej diecie brakuje? O tym wszystkim przeczytacie poniżej.

Zdrowie w naszych rękach

Reklama

Nie każdy sok zrobiony w warunkach domowych jest wartościowy. Przygotowując soki w tradycyjnych sokowirówkach, przy wysokiej prędkości owoce i warzywa ulegają podgrzaniu i utlenieniu. W efekcie sok pozbawiony jest znacznej części witamin i minerałów oraz szybko się rozwarstwia.  Soki z sokowirówki mają w sobie także mało cennego dla organizmu błonnika. Co możemy zrobić, by tego uniknąć? Do przyrządzania domowych mikstur powinniśmy wybrać , która tłoczy sok na zimno.

Warto zwrócić uwagę również na technologię micromasting zastosowaną w urządzeniach Philips, dzięki której wyciskane jest aż 80-90 proc. zawartości ze wszystkich składników. W dodatku wszystkie komórki warzyw i owoców  są dokładnie miażdżone i otwierane, dzięki czemu sok z  ma w sobie wysoką zawartość błonnika i witamin. Najlepiej, gdy sok wypijemy od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy przyrządzić sobie napój na później, powinniśmy zadbać o idealnie szczelny pojemnik, żeby uniknąć efektu utleniania. Nie zapominajmy również o przetrzymywaniu gotowego soku w lodówce. Trzymając się tych zasad będziemy mogli cieszyć się zastrzykiem witamin nawet po kilku godzinach!

Różnorodność

W większości sklepów wybór soków ogranicza się zaledwie do kilkunastu różnych smaków, a znaczna część opiera się wyłącznie na jednym owocu lub warzywie. Produkcja domowych soków to nie tylko różnorodność, o której nie możemy nawet marzyć w przypadku produktów sklepowych. To także świetna zabawa dla osób, które kochają eksperymenty w kuchni. Dzięki różnorodności możemy również w naturalny sposób zadbać o uzupełnienie niedoborów i wsparcie organizmu w walce z różnymi chorobami. Wystarczy, że dobierzemy składniki mikstury pod kątem wartości odżywczych, które nas interesują.

Oszczędność

Domowe napoje to również ogromna oszczędność pieniędzy.  Sceptycy twierdzą, że przygotowywanie napojów w domu zajmuje mnóstwo czasu. To nieprawda! Sama produkcja soku w  zajmuje około 1,5 minuty. Zawdzięcza to prostej konstrukcji i szerokiemu otworowi na produkty, dzięki czemu możemy wrzucać składniki w całości, bez konieczności krojenia ich na mniejsze kawałki. Nie musimy także tracić czasu na obieranie warzyw czy owoców. Wyciskarka poradzi sobie z ich skórką. Czyszczenie sprzętu również nie zajmuje wiele czasu - producent deklaruje, że bez problemu zrobimy to w ciągu zaledwie 90 sekund, a ci bardziej zabiegani mogą bez problemu umyć wszystkie części w zmywarce. Oznacza to, że przygotowanie domowego soku warzywno-owocowego nie zajmie nam więcej niż kilka minut. To znacznie mniej niż czas, który poświęcimy stojąc w kolejce po sok w supermarkecie.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje