Reklama

Reklama

Łatwe ciasta ucierane

Pistacjowy kołacz

Składniki - ciasto

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. zmielonych pistacji
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. kefiru
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • masło i bułka tarta do foremki

Składniki - dekoracja

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej domieszaj kakao i sok. 

2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę, najlepiej z kominem, nasmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę jasnego ciasta. Zalej całym ciemnym i wlej resztę jasnego, podważając na bokach, by ciasto spłynęło wzdłuż ścianek. Piecz 40-45 minut. 

3. Czekoladę i masło rozpuść w podgrzanej kremówce. Polej zimne ciasto. Odstaw do zastygnięcia.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje