Reklama

Reklama

Łatwe ciasta ucierane

Szachownica z polewą

Czas przyrządzenia: 85 min
Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki - ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki rumu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 15 dag masła

Składniki - polewa

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka wódki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj wodę i olej, a potem mąkę wy - mieszaną z proszkiem. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej rum. Masy wylej do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 170°C. Ciasta ostudź i pokrój na równe paski. 

2. Krem: 1 i 1/2 szkl. mleka zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozmieszaj mąki i wlej je wąskim strumieniem do wrzącego mleka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, utrzyj z masłem. 

3. Paski ciasta posmaruj kremem, złóż w szachownicę. Polej czekoladą rozpuszczoną w śmietance z dodatkiem wódki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje