Łatwe kopce kreta

Kopiec szpinakowy z mascarpone

Składniki

  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego szpinaku
  • 2/3 szkl. stopionego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 25 dag mascarpone
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • owoce leśne do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź. Dobrze go odciśnij i zmiksuj. Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej masło. Dodaj mus szpinakowy, wymieszaj. Domieszaj mąkę z proszkiem. Mieszaj mikserem do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180 st. Wystudź. 

2. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, ubijaj mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysta. 

3. Ciasto rozetnij. Na jednym placku rozsmaruj krem, formując kopiec. Drugi placek pokrusz. Okruszkami obsyp wierzch. Obłóż owocami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje