Lekarze polecają, a nikt go nie je. Chroni serce i buduje odporność

Anna Gburek

Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów
Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Właściwości zdrowotne pasternaku
  2. Jak pasternak wspiera odporność i serce?
  3. Co można zrobić z pasternaka? Przepisy na pyszne dania

Właściwości zdrowotne pasternaku

  • przeciwzapalne,
  • przeciwskurczowe,
  • rozszerzające naczynia krwionośne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwdepresyjne.
Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów
Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów123RF/PICSEL

Jak pasternak wspiera odporność i serce?

Zobacz również:

    • chroni cholesterol przed utlenianiem, obniżając zawartość cholesterolu LDL, co jest kluczowe w prewencji miażdżycy;
    • reguluje ciśnienie krwi;
    • zwiększa wchłanianie żelaza, wspierając tym samym produkcję czerwonych krwinek;
    • wzmacnia naczynia krwionośne.

    Co można zrobić z pasternaka? Przepisy na pyszne dania

    Zobacz również:

      • 1,5 kg pasternaku,
      • 1 większa cebula,
      • 1 mniejsza marchew,
      • 2 ząbki czosnku,
      • ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
      • 200 ml mleka kokosowego,
      • sok i skórka z połowy pomarańczy,
      • 4 łyżki oliwy z oliwek,
      • przyprawy: sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
      1. Pasternak i marchew obierz, potnij w cienkie paski i wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza aż będzie miękki.
      2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Następnie dodaj upieczone w piekarniku warzywa. Zalej wszystko bulionem i dopraw przyprawami. Gotuj przez około 20 min.
      3. Pomarańczę sparz wrzątkiem, wyciśnij sok i zetrzyj trochę skórki. Sok dodaj do zupy wraz z mleczkiem kokosowym. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 min.
      4. Na sam koniec zblenduj wszystko na gładki krem, posyp skórką pomarańczy i chrupiącymi grzankami.
      Cienko pokrojone, wysuszone plasterki czosnku o jasnobeżowym kolorze, ułożone na ciemnym tle
      Pasternak nadaje się na chipsy123RF/PICSEL

      Zobacz również:

      "Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat