Reklama

Reklama

Lekkie kartoflanki

Delikatna kartoflanka z łososiem

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mały pęczek włoszczyzny
  • 40 dag świeżego fileta z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 12-proc.
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i  włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Łososia umyj, skrop sokiem z  cytryny. Warzywa i masło włóż do garnka, dodaj listek, ziele i  ziarenka pieprzu, gotuj 15 minut. Dodaj rybę. Przypraw solą  i pieprzem. Gotuj 10 min.

Reklama

2. Łososia wyjmij, pokrój, ponownie włóż do zupy. Dolej śmietanę. Posyp koperkiem porwanym na kawałeczki.

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, nie rezygnuj z ryby. Białko jest bardzo istotne w diecie odchudzającej,  wspomaga bowiem przemianę materii  oraz zwiększa wydatek energetyczny.

Zamień jednak łososia na chudszą rybę np. polędwicę z dorsza. Dostarcza on też aminokwasów egzogennych, np. lizynę, która łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Wersja na bezsenność

Zjedzenie porcji (talerza) gorącej kartoflanki z łososiem to dobry sposób, by złagodzić problemy z zasypianiem. Łosoś jest bowiem bogatym źródłem  witaminy B6, która bierze udział w powstawaniu  melatoniny, zwanej hormonem snu.

Szanse na spokojny sen zwiększysz jeszcze  bardziej, zastępując połowę ziemniaków ciecierzycą, także bogatą w cenną witaminę B6. Wcześniej mocz ją przez noc i podgotuj przez 40-45 minut.

Dowiedz się więcej na temat: zupa ziemniaczana | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje