Reklama

Reklama

Lekkie kartoflanki

Drobiowa kartoflanka na pikantnie

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 szkl. lekkiego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 2 łyżki masła
  • 8 ziemniaków
  • 4 plasterki szynki drobiowej
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • posiekana natka do posypania
  • sól, pieprz
  • mielony imbir

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz je curry. Zasmaż. Kiedy przyprawa zacznie pachnieć, dodaj cebulę i czosnek do wrzącego bulionu. Wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut.

Reklama

2. Plasterki wędliny potnij na kawałeczki, dodaj je do zupy. Ponownie zagotuj. Kartoflankę przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Rozlej do miseczek. Posyp natką oraz prażoną cebulką.

Wersja light

Znaczenie dla kaloryczności twoich zup ma bulion, a raczej rodzaj mięsa użyty do jego przygotowania. Także bulion drobiowy może być tłusty, gdy ugotujesz go na mięsie ze skórą i tłuszczem.

Zrezygnuj z posypywania zupy prażoną cebulką. Zawiera ona aż 600 kcal w 100 g.

Wersja na lepszą pamięć

Jeśli chcesz wzmocnić pamięć i koncentrację, jedz więcej produktów z lecytyną. Odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu  i tkance nerwowej.

Dlatego zamiast prażoną cebulką, zupę posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

Dowiedz się więcej na temat: zupa ziemniaczana | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje