Lukrowane ciasta

Piaskowy dziad na jogurcie

Składniki

  • 1 kubek (20 dag) gęstego greckiego jogurtu
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • tłuszcz i mąka do foremki;
  • Na lukier: 2 białka, ok. 3 szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z solą i cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Potem do masy dodaj jogurt i sypkie składniki. Wymieszaj mikserem. 

2. Formę z wysokim brzegiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 50 minut. Ostrożnie wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia. 

3. Lukier: białka ubij lekko widelcem. Dosyp tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa. Dobrze ją utrzyj. Do 1/3 lukru dodaj kakao. Wystudzone ciasto oblej najpierw jasnym lukrem, a gdy ten zastygnie, posmaruj ciemnym lukrem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje