Lunchbox zero waste - pomysły na szybkie i zdrowe posiłki do pracy
"Dojedz jeszcze te ziemniaki, co mam z tym zrobić?" - mówimy często, gdy na stole zostają resztki po obiedzie. Ale nie zawsze da się "dojeść". Zamiast wyrzucać czy wpychać w siebie niedojedzone resztki, możemy dać im drugie życie. To nie tylko sposób na oszczędność i troska o planetę, ale też idealna okazja, by wypróbować nowych przepisów na szybki lunch do pracy.

Tradycyjne gotowanie bywa czasochłonne: rozgrzewanie piekarnika, pilnowanie potraw, sprzątanie po smażeniu… Cóż, nic dziwnego, że czasami wolimy te resztki po prostu wyrzucić do kosza, niż przygotowywać z nich potrawy. Ale wszystkie powyższe problemy rozwiązuje Airfryer Philips Ovi Smart 2.0, który przygotowuje potrawy szybciej, prościej i czyściej. Urządzenie automatycznie dostosowuje czas, temperaturę i przepływ powietrza, a my możemy w tym czasie dopić poranną kawę.

W dodatku pozwala gotować zdrowiej, bo do uzyskania chrupiącego efektu potrzebujemy jedynie odrobiny oleju. Jedzenie jest lekkie, złociste i nie ocieka tłuszczem. A co najlepsze, Philips Ovi jest niezwykle wszechstronny. W jednej chwili możemy upiec warzywa, a w drugiej podgrzać pieczywo, przygotować zapiekankę lub kotleciki. Szczególnie że Philips ma też w ofercie wersję Dual Basket - z dwiema komorami, w których można jednocześnie przygotować dwa różne dania - na przykład przekąski do pracy i ciepły obiad na wieczór. Idealne rozwiązanie dla zabieganych!
Poniżej przedstawiamy cztery przepisy na szybkie dania do lunchboxa, które przygotujemy z resztek i prostych składników.
Kotleciki ze skórek z warzyw

Nie wyrzucajmy obierek! Powstaną z nich aromatyczne, chrupiące kotleciki - idealne jako przekąska do pracy.
Składniki:
- 1 cebula
- 80 g skórki marchewki
- 80 g skórki z batata
- 80 g skórki z pasternaku
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- 80 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obierki z warzyw kroimy na małe kawałki. Przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy imbir, sól, płatki chili, mielony kmin rzymski, przyprawę garam masala oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystko dokładnie mieszamy. Obstawiamy na 15 minut.
Z masy formujemy dziewięć jednakowej wielkości kotlecików. Skrapiamy je olejem i układamy w koszyku Ovi, a następnie wsuwamy do urządzenia. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i włączamy na 10 minut.
Upieczone kotleciki odstawiamy na parę minut do ostygnięcia, podajemy z ulubionym dipem lub hummusem.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Prosty sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu? Zapiekanka! W połączeniu z warzywami tworzy sycący lunch do pracy.
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g pieczarek
- 1 cebula dymka
- 50 g pomidorów wiśniowych
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 jajka
- 75 ml śmietanki kremówki
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kroimy ugotowane ziemniaki w kostkę. Oczyszczamy cebulę i pieczarki, a następnie kroimy je na plastry. Pomidorki przekrawamy w pół. Dodajemy posiekane listki rozmarynu.
Ziemniaki wkładamy do foremki Ovi, skrapiamy oliwą i mieszamy. Zamykamy szufladę urządzenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10 minut. Po upłynięciu połowy czasu mieszamy ziemniaki, żeby się równomiernie przypiekły.
Następnie do koszyka dodajemy pieczarki, rozmaryn, pomidorki i cebulę. W tej samej temperaturze pieczemy jeszcze siedem minut.
W tym czasie ubijamy jajko ze śmietaną, solą i pieprzem. Ponownie otwieramy szufladę i wylewamy masę na zapiekankę. Pieczemy jeszcze 15 minut.
Gotową zapiekankę przekładamy na talerze. Podajemy udekorowaną gałązkami rozmarynu.
Wiejska zapiekanka

Ta zapiekanka jest klasycznym comfort food w wersji zero waste. Jeśli z poprzedniego obiadu zostało nam mięso mielone i ziemniaki, koniecznie musimy jej spróbować.
Składniki:
- 20 g cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 230 g mielonego mięsa wołowego
- 60 g marchewki
- 50 g groszku
- 150 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 40 ml mleka
- 10 g masła
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głęboką patelnię wlewamy oliwę. Smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy mieloną wołowinę i dusimy przez ok. 10 minut.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy razem z groszkiem, sosami pomidorowym i worcester do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze pięć minut.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy do nich mleko i masło, ugniatamy na puree.
Wołowinę z warzywami przekładamy do akcesorium do pieczenia Philips Ovi. Na wierzch dajemy puree ziemniaczane. Wsuwamy koszyk do Airfryera i pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 minut. Przed podaniem czekamy kilka minut, by zapiekanka przestygła i stężała.
Pikantna tortilla z kurczakiem
Tej przekąski pozazdroszczą nam znajomi w pracy - prezentuje się naprawdę efektownie. Jednocześnie jest szybka w przygotowaniu. Jeśli zostało nam trochę kukurydzy, fasoli i pomidorów z puszki, koniecznie ją przygotujmy.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 szczypta wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oliwy
- 80 g pomidorów krojonych w kostkę (z puszki)
- 300 g awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryczki chili w proszku
- 150 g białej fasoli z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula
- 120 g startego sera gouda
- 4 pszenne tortille
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką i oliwą. Wkładamy do kosza Ovi i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie wyjmujemy kurczaka, szarpiemy go za pomocą dwóch widelców i mieszamy z pomidorami.
Awokado przecinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę, łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy do miseczki. Ugniatamy go widelcem, dodajemy sok z cytryny i chili. Mieszamy wszystkie składniki.
Odsączamy fasolę i kukurydzę i wsypujemy je do miski. Obieramy cebulę, szatkujemy ją na pióra i dodajemy do warzyw.
Tortillę układamy na desce i przecinamy od środka aż do dolnego brzegu. Zaczynając od lewej dolnej ćwiartki, nakładamy: na pierwszą ćwiartkę awokado, na drugą - fasolę z kukurydzą i cebulą, na trzecią - kurczaka, na czwartą - starty ser gouda. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Składamy ćwiartki zaczynając od tej z awokado. Zginamy pierwszą ćwiartkę na drugą, drugą ponad trzecią, a ostatnią tak, żeby utworzyć trójkąt.
Tak przygotowane tortille wkładamy do kosza Ovi. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i pieczemy 4 minuty. Powtarzamy ten krok, by upiec dwie kolejne tortille.
Dzięki Philips Ovi Smart 2.0 gotowanie staje się proste, szybkie i kreatywne. Możemy planować posiłki na kilka dni, nie marnować składników i cieszyć się zdrowymi, domowymi daniami w pracy.
Materiał promocyjny








