Reklama

Reklama

Menu ekspresowe: przyrządzamy karnawałowe zakąski w 15 minut

Karnawał to czas, w którym można bezkarnie poimprezować. Choć w tym roku będziemy spotykać się w wąskim gronie, z najbliższymi przyjaciółmi, rodziną lub w parach, to nie ma dobrej zabawy bez odpowiednich przekąsek! Przy planowaniu menu warto wybierać potrawy, które są proste, a ich przygotowanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Podpowiadamy, jakie przekąski karnawałowe przyrządzisz w 15 minut.

Koreczki

Chyba nikt nie wyobraża sobie imprezy bez tzw. finger food. Proste, niebrudzące potrawy, które możesz zjeść na stojąco bez potrzeby używania sztućców czy talerzy. Do tej grupy zaliczają się oczywiście paluszki, chipsy czy popcorn, ale także małe kanapeczki oraz... koreczki!

Reklama

Do przygotowania tej prostej potrawy potrzebujesz wykałaczek oraz produktów, które na nie ponabijasz. Doskonale sprawdzą się oliwki, ser typu brie, twardy ser żółty (np. cheddar). Warto także dołączyć coś wyrazistego i przyjemnie chrupiącego - mogą to być kabanosy, np. produkty marki Sokołów - Kabanosy luksusowe (wyrazisty smak i aromat) lub Kabanosy francuskie (wyjątkowa kompozycja przypraw przenosi do słonecznej i pysznej Francji). Jeżeli nie masz pod ręką cienkich kiełbasek możesz także sięgnąć po zwiniętą wędlinę, jednak pamiętaj o pokrojeniu jej na mniejsze porcje.

Roladki z tortilli

Szukasz pomysłu na bardziej konkretną przekąskę niż koreczki? Postaw na roladki przygotowane z tortilli - ich przygotowanie jest proste, szybkie, a nadzienie możesz dobrać w zależności od preferencji gości.

Cienkie placki pszenne posmaruj białym kremowym serkiem lub pastą roślinną: dzięki temu po zwinięciu całość nie rozpadnie się. Na smarowidło nałóż ulubione składniki: mogą to być plastry łososia, warzywa pokrojone w cienkie paski czy podsmażone tofu. Całość zwiń ciasno, pokrój na mniejsze porcje i ułóż na talerzu.

Minipizza z patelni

Pizza to klasyczna imprezowa przekąska. Zamawiasz jedzenie na dowóz? Licz się z tym, że twoi goście mogą poczekać na dostawę. Lepiej przygotować pizzę samodzielnie. Co ciekawe nie musisz rozgrzewać piekarnika i czekać kilkadziesiąt minut na upieczenie - wystarczy, że przygotujesz pizzę z patelni. Jeżeli kupisz w sklepie gotowe ciasto drożdżowe, całość potrwa jeszcze krócej.

Z gotowego spodu wykrój małe kółka, tak aby na dużej patelni zmieściły się przynajmniej cztery krążki. Połóż placki na rozgrzanej suchej patelni i gdy ciasto urośnie (po około 5 minutach), odwróć je. Na spodzie połóż sos pomidorowy i wybrane dodatki. Zamiast klasycznego salami czy szynki możesz urozmaicić danie i położyć na pizzy kabanosy. Jeśli w waszym gronie znajdują się także mali goście, warto postawić na Kabanoski Sokoliki marki Sokołów, przyprawione zgodnie z kulinarnymi preferencjami najmłodszych. Dodaj ser, może to być mozzarella, cheddar lub gouda, i przykryj całość pokrywką. Minipizze będą gotowe po około 10 minutach.

Pasty, salsy i hummusy

Nie chce ci się przygotowywać kanapek, koreczków czy bardziej wymagających dań? Przygotuj kilka past i hummusów, a obok w koszyku połóż pokrojone na drobne kawałki pieczywo lub nachosy. Co przygotujesz najszybciej?

Może to być hummus - wystarczy zblendować na gładką masę cieciorkę z puszki z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny oraz czosnku. Możesz przygotować podwójną porcję, wtedy jedną część wymieszaj z ostrą papryką, a do drugiej dodaj nasiona sezamu i kilka kropli dobrej oliwy. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie hummusu, w sklepach znajdziesz również gotowe pasty: dobry i krótki skład mają np. produkty z linii . Warto także przygotować guacamole: awokado rozgnieć widelcem, dodaj pokrojone drobno pomidory, szalotkę, kolendrę, czosnek oraz papryczkę chili. W krótkim czasie przygotujesz także salsę z pomidorów - wystarczy, że je wypestkujesz, pokroisz w kostkę i dodasz posiekaną cebulkę, sok z limonki oraz sól i pieprz. Możesz także przygotować pastę z groszku zielonego i mięty (ugotuj mrożony groszek i zblenduj go z miętą) oraz tapenadę z czarnych oliwek (które utrzyj na gładką pastę z uprażonymi ziarnami słonecznika). Obok past połóż na desce ulubione wędliny oraz sery.

Artykuł z ekspozycją partnera

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje